Consumentennieuws

De Standaard : Mijn geld
  1. Voor de opvang van de kinderen schakel ik mijn gepensioneerde moeder in. Ik betaal haar daarvoor een vergoeding. Mag ik die kosten ingeven in het vak voor opvang kinderen? Vanaf welk bedrag wordt zij daarop belast?
  2. In juni 2004 hebben wij een woonkrediet voor 40.000 euro gesloten, dit om een tweede woning te kopen. Sindsdien hebben wij de kapitaalaflossingen en rente steeds ingevuld in de rubrieken 1358/2358 en 1146. In februari 2018 hebben wij een renovatielening gesloten voor dit huis. Gedurende anderhalf jaar betalen we dus twee leningen tegelijk af. Kan ik voor deze periode beide kapitaal- en rente bedragen samen aangeven?
  3. Wij hebben een vakantiewoning in Duitsland. Tussen beide landen is een wederzijds akkoord om geen tweemaal belastingen te betalen. Toch dien ik een bruto huuropbrengst aan te geven, alhoewel ik die woning niet verhuur. Welk bedrag geef ik in bij de code 1130? Mag ik daarbij ook plaatselijke taksen in rekening brengen?
  4. In mijn aandelenportefeuille zitten ook buitenlandse aandelen, waarvan er een aantal in dollar worden uitbetaald. Welke wisselkoers mag ik gebruiken om de betaalde roerende voorheffing te recupereren?
  5. Ik heb in 2018 enkele studiejaren afgekocht. Dit zou moeten recht geven op een belastingvermindering. De dienst regularisatie heeft mij een attest hiervoor bezorgd. Maar ik vind nergens terug hoe en waar ik dit kan aangeven in mijn belastingaangifte. Kunt u mij hierin wegwijs maken? Alvast bedankt.
  6. Mijn drie minderjarige kinderen bezitten elk coöperatieve aandelen waarop een dividend werd uitgekeerd, met afhouding van 30 procent roerende voorheffing, omgerekend 22,50 euro. Aangezien zij nog geen belastingaangifte invullen, kunnen ze dit nog niet recupereren. Kan dat via de aangifte van mij en mijn echtgenote? Mijn korf van 640 euro vrijgestelde dividenden is al vol.
  7. Vorig jaar ging ik een lening aan voor de aankoop van een appartement in opbouw. Momenteel woon ik niet op dit appartement. Dit wordt pas volledig afgewerkt in 2020. Hoe moet ik dit ingeven? Van welke voordelen kan ik genieten?
  8. Naast mijn werknemerspensioen ontvang ik maandelijks een vergoeding als bewindvoerder van mijn gehandicapte zus. Hoe moet ik die aangeven en hoe wordt die belast?