Consumentennieuws

De Standaard : Mijn geld
  1. Benzine tanken zal zaterdag duurder worden. Een liter benzine 95 E10 kost dan maximaal 1,565 euro aan de pomp, een stijging van 3 cent. Voor een volle tank van 50 liter betekent dat een prijsstijging van anderhalve euro.

  2. Koop je binnenkort iets tot 3.500 euro, dan volstaat een mail of sms als bewijs van een bindend akkoord. Dat is een van de nieuwigheden in het nieuwe burgerlijke wetboek dat de Kamer donderdagnacht unaniem goedkeurde. Vandaag is een schriftelijk akkoord nodig voor elke aankoop boven de 375 euro.

  3. De belastingaangifte dikt dit jaar opnieuw aan. Voor Vlamingen zijn er in totaal 829 mogelijke codes in te vullen. Meer dan twintig codes duiken voor het eerst op.

  4. Financiële instellingen eisen meestal een schuldsaldoverzekering bij het afsluiten van een woonkrediet. Die garandeert dat de lening ook afgelost wordt wanneer de kredietnemer overlijdt. Voor mensen met een medisch verleden is het echter niet altijd eenvoudig om zo’n verzekering te krijgen. Vaak lukt dat alleen na het betalen van een forse bijpremie of worden ze volledig geweigerd. Het gevolg is dat mensen met een ziektegeschiedenis vaak moeilijk een eigen huis kunnen kopen. Zelfs mensen die als kind kanker hebben overwonnen, worden op latere leeftijd soms nog met die beperkingen geconfronteerd.
  5. Vorig jaar is mijn vrouw overleden. Ik wil met mijn kinderen afspreken hoe onze onroerende goederen na mijn overlijden verdeel moeten worden (de gezinswoning, een appartement aan de kust en twee stukken bouwgrond). We hebben al een hypothetische verdeling besproken en iedereen is akkoord. Kunnen we dit rechtsgeldig op papier zetten?
  6. Op de nieuwe website mobiliteitsbudget.be geeft de federale overheid een volledig overzicht van alle opties die u heeft om uw woon-werkverkeer ‘anders’ in te vullen.

  7. Jaren geleden kocht ik aandelen van het Arkimedesfonds. De investering was voor 90 procent gewaarborgd door het Vlaamse Gewest. Vorig jaar werd de opheffing van het fonds aangekondigd. De uitbetalingen zouden plaatsvinden in december, maar tot nu toe heb ik geen geld ontvangen. Heeft de uitbetaling vertraging opgelopen?
  8. Tien procent van de Europese gezinnen betaalt te veel voor zijn woning. ‘Zelfs de sterkste sociale systemen stoppen de opmars van dakloosheid niet. De woningmarkt is disfunctioneel.’